Gde se nalazi Zelenika?

Zelenika se nalazi u Bokokotorskom zalivu - jednom od najlepših zaliva ne svetu.​
Pripada Hercegnovskoj rivijeri koja se pruža u dužini od 15 km i obuhvata nekoliko naselja, odnosno turističkih mesta od kojih svako ima svoje osobenosti i specifičnosti – Igalo, Herceg Novi, Meljine, Zelenika, Kumbor, Baošići, Đenovici, Bijela i Kamenari.
 
Zelenika je mesto koje se nalazi 4,5 km istočno od Herceg Novog. Ima oko 1444 stanovnika a nastala je spajanjem dva zaseoka: Kuta i Sasovića.
 
Herceg Novi predstavlja administrativni, privredni i kulturni centar opštine koja se prostire na površini od 135 km² i ima oko 33 000 stanovnika. Sam grad ima oko 16 000 stanovnika.

U odnosu na glavne putne pravce drumskog, železnickog i avio saobraćaja, Zelenika se nalazi na delu puteva koji pripadaju tzv. "istočno-mediteranskom putnom toku". Ovom pravcu pripada autoput E-75, od kojeg se kod Beograda odvaja magistralni put E-760 koji vodi preko Čačka, Užica, Prijepolja, Bijelog Polja, Podgorice, Cetinja i Budve (520 km).

Jadranskom magistralom prema zapadu ostvaruje se veza sa Dubrovnikom i ostalim hrvatskim gradovima.
Drumski saobraćaj se ostvaruje sa Republikom Srpskom na relaciji Trebinje – Sarajevo – Banja Luka u dužini od 810 km, dok se sa Federacijom BIH saobraćaj ostvaruje u više putnih pravaca usmerenih preko Trebinja ka Mostaru, Sarajevu i Tuzli.

Železnička veza je moguća prugom Beograd – Bar u dužini od 476 km koja u kombinaciji sa drumskim i pomorskim saobraćajem omogućava dolazak do Zelenike, pa tako dužina ovako kombinovanog putovanja iznosi oko 555 km.

U neposrednoj blizini se nalaze i 3 aerodroma: Tivat (20 km), Podgorica (110 km) i Ćilipi (30 km) u Republici Hrvatskoj.

Pogled sa brda Lalovina na Lušticu i Prevlaku